Начало За нас Реклама Контакти

Телешки рулца с марсала

Снимка за Телешки рулца с марсала
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Ястието е най-типично за района на Палермо, а името braciola идва от думата за жарава - върху каквато се е приготвяло. Сладкото вино марсала и кисело-сладкият портокалов сок, в които предварително се задушава леко месото, му придават уникален аромат и вкус.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 12 тънки парчета телешко месо - вайсбрат, филе
  2. за плънката:
  3. 2 с. л. зехтин
  4. 1 малка глава лук, нарязана на ситно
  5. ½ ч. ч. трохи от бял хляб
  6. 1 с. л. запечени кедрови ядки
  7. 1 с. л. стафиди
  8. 6 резена прошуто, нарязани на парченца
  9. ½ ч. ч. настърган пармезан
  10. ½ ч. ч. настъргана пушена моцарела или друго пушено сирене
  11. 1 с. л. магданоз, нарязан на ситно
  12.  черен пипер на вкус
  13. за соса:
  14. 3 с. л. зехтин
  15. 1 малка глава лук, нарязана на ситно
  16. 100 мл марсала или вермут
  17.  сокът на 1 портокал
  18. 1 ч. л. кора от портокал
  19. 1 с. л. нарязан магданоз

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се слага между два пласта фолио за свежо съхранение и се начуква много тънко с чук за месо.

  2. 2.

    Лукът за плънката се разбърква в сгорещения зехтин, докато се зачерви. Добавят се трохите, кедровите ядки, стафидите и прошутото. Разбъркват се 1-2 мин., отстраняват се от огъня и се слагат двата вида сирене и магданозът. Подправя се на вкус.

  3. 3.

    Всяко парче месо се посолява и се подправя с пипер. Разпределя се плънката и се завиват стегнати рулца. Връзват се с бял памучен конец.

  4. 4.

    Зехтинът за соса се загрява и в него се запържват рулцата от всички страни, докато се зачервят. Добавя се лукът, разбърква се и се налива марсалата. Щом заври, се слагат сокът и кората от портокал. Ако има нужда, се долива малко гореща вода, така че да се покрият рулцата наполовина. Подправят се със сол и пипер на вкус и се оставят да къкрят за 10 -15 мин. Добавя се магданозът. Поднасят се със соса и с варени картофи или задушен грах.


Подходящи типове вина
Септ. 2010
Още подобни рецепти
Коментари